tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuosi vaihtunut

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Viimeisen pari päivää olen pohtinut mitä kaikkea sitä tilaisi ensimmäiseen kuormaan ja listahan alkaa olla aika pitkä...ruuveja, laminaattia, kattopanelia, wc-pönttö 60v Arabian tilalle, vesiputkea ja sähköjohtoa, ulko-ovi, kiuas vanhan tilalle (vanhassa on jo suhteellisen pehmeät löylyt...) ja mitähän kaikkea vielä. Saunaan saisi puukiukaan mutta ajattelin sen suhteen välttää vaivaa ja tyydyn sähkökiukaaseen.

Ilmastointiin täytyy nyt heti alkuun tehdä parannuksia, sillä vähänkään kun tekee jotain paikallaanolemista fyysisempää, niin hapenpuute alkaa jyskyttää takaraivossa. Nyt alakerrassa on siedettävä ilmanlaatu kun pitää takan peltiä auki, mutta yläkerrassa on viheliäistä nukkua. Sieltä täytyy tutkia, onko poistoilmaventtiili jätetty jonkun kaapin taakse vai mikä mättää. Ekaan tilaukseen tulee mukaan kuitenkin ikkunoihin jälkiasennettavia raitisilmaventtiileitä, joten saa tuloilman kondikseen. Poistoilman saa nyt toimimaan väliaikaisesti vaikka väkisin, mutta loppuasetelma on sellainen, että ylä- ja keskikerroksen vessoihin tulee poistoilmaventtiilit, ja näiden kahden wc:n välille tulee kanava kanavapuhaltimen kera, joka toimii aina kun jompaankumpaan vessaan laitetaan valo ja sammuu vasta jonkun minuutin viiveellä. Poistoilma ohjataan hormiin, jolloin ei tartte kikkailla ulostulojen kanssa julkisivun puolella. Alakerran poistoilma ohjautuu myös koneellisesti hormiin kosteus- ja pakkokytkimellä ohjattuna. Sauna sekä kph tarvitsevat tuloilmakanavat, sillä tällä hetkellä siellä ei ole mitään muuta raitisilmakanavaa kuin iän hapertamat uretaanit ikkunakarmien ympärillä.

Kunhan saan ekan tilauksen yhteydessä ullakkoportaan, niin pääsee helpommin yläpohjaan tekemään väliaikaisratkaisuja yläpohjan tuuletuksen ja eristyksen suhteen. Nyt lumi on sulana vesikatolla koko ajan, joka on selkeä merkki tuuletuksen heikkoudesta. Vajaan päivän homma, jonka voisi tehdä heti nytkin, mutta nykyinen kattoluukku on rakenteellisesti sellainen, ettei sitä viitsi yksin lähteä riuhtomaan pois paikaltaan ja takaisin paikalleen. Yläpohjan eristeenä on puru, keltainen Ahlströmin villa ja 50-luvun lehdet niiden päällä tuulensuojana ja etenkin toi keltainen villa lähtee pois mahd. pian, se tarjoaa liian hyvän kasvualustan kaikelle ei-toivotulle orgaaniselle kasvustolle.

Lämmitystä täytyy uusia sen verran, että nää vanhat sähköpatterin lähtee pois ja uudet patterit tulee tilalle. Sen verran ajan hammas on niihin purrut, ettei termostaatit oikein enää pidä paikkaansa ja muutenkin kun sisäpinnat uusii, niin ei viitsi jättää vanhoja ja kauhtuneita pattereita paikalleen.

Lähipäivinä täytyy mittailla keittiö, suunnitella kalustus ja laittaa tarjouspyynnöt maailmalle. Kalusteilla on n. 3-4 viikon toimitusaika, joten ennen kalusteiden saapumista on ruokailutila ja olohuone valmiit...toivottavasti ja pääsee heti keittiön kimppuun. Välitöinä voisikin piikkailla kellarin lattiaan reikiä sinne tänne ja tarkastaa onko betonilaatan alla eristeitä. Huhujen mukaan on, mutta minkä verran ja kuinka laajalla alueella... Tämä siksi, että tämänpäiväisen pyykinpesukokemuksen mukaan pesuhuone ei ole pesukoneen paikka ja kodinhoitotila täytyy myös saada jossain välissä työn alle.

Puuhaa siis riittää ja nyt täytyy jatkaa paikkojen etsimistä muuttonyssäköille. Vanha asunto on vihdoin tyhjä ja siivottu, joten voi alkaa keskittymään nykyiseen asuinsijaan täysin rinnoin.

Kustannusseuranta päivitetty. Tonni mennyt eikä remppa ole edes vielä alkanut...

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa joukkoon hurjaan! Ihan tulee omat muistot mieleen vuodelta -08 tuosta kaikesta. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset! Taitaa tulla tästäkin rempasta muistorikas :) Onpahan jotain, jota sitten wanhana muistella.

    VastaaPoista