sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Alakatto alas ja seinäpinnat vexpois...


Viikko meni täysin töiden merkeissä, joten arki-iltaisin ei tarvinnut edes ajatella remonttia. Perjantaina pidin pekkasen ja kävin kiertelemässä kaupoissa hakemassa ennakkoon tilaamiani tavaroita. Sähkäri kävi perjantaina aamupäivästä kylmäämässä huoneet eteistä ja alakerran vessaa lukuunottamatta sekä asensi sulaketaulun viereen yhden 16A tuplapistorasian, joten nyt oli hyvä aloittaa sillai aikuisten oikeasti.

Lauantaiaamu meni ketuiksi, sillä tuli nukuttua liian pitkään ja koska en ole vielä hankkinut minkäänlaista työvaloa kaikki tekeminen piti tehdä päivänvalon puitteissa. Mutta kun tarttuu toimeen, niin saahan sitä aikaiseksikin. Olohuoneen panelikatto lähti pois ja allaolevassa kuvassa panelisotku on lattialla. Tuossa kuvassa on kaikki olohuoneen kattopanelit.


Kattopanelit oli kiinnitetty rimoihin, jotka lähemmän tarkastelun perusteella olivat kiinni puhtaasti pyhällä hengellä... Rimat oli kiinnitetty yhdellä naulalla k600-jaolla ja välillä koko h*lvetin helahoito meinasi tulla alas innokkaan purkajan sorkkaraudan vääntelyistä. Välillä piti ottaa vasara käteen ja lyödä nauloja syvemmälle, jottei purkutyö olisi jatkunut puukkosahan kanssa lattialla 20m2 panelikattoa viipaloiden. Kattopanelien alta paljastui alkuperäinen 300x300 haltex-levyistä palasteltu katto.


Tänään sunnuntaina aloitin irrottamalla rimat katosta ja sen jälkeen pitikin kurkistaa, mitä haltex-levyjen alta paljastuu. Mitäs sieltä, terve umpilaudoitus ja päätinkin jättää loput haltexit kattoon. Ensinnäkin, tulevan panelikaton alla ne eivät haittaa ketään ja toisekseen, olisin varmaan vieläkin purkamassa niitä, sillä ne oli naulattu kiinni tiheämmin kuin laki sallii.

Ei mitään, seuraavaksi seinien kimppuun. Seinän haltex-levyjen takaa paljastui myöskin terve umpilaudoitus. Joitain harmaita lautoja seassa on, mutta siinä nykertäessä tuli tunne, että ovat olleet harmaita jo aikanaan asennusvaiheessa; terveitä olivat kuitenkin, joten ei syytä vaihtaa ja jääköön paikalleen.




Seinän umpilaudoitus oli naulattu pääosin vain yhdellä naulalla kiinnityskohtaa kohden, joten tutulta lainaamalleni impulssinaulaimelle tuli käyttöä. Ammuin joka paikkaan kaksi 65mm naulaa lisäkiinnitykseksi ja osa laudoista oli jo sen verran höllässä, ettei lisänaulaus ollut ollenkaan pahitteeksi. Kätevä tuollainen impulssinaulain, ei tartte leikkiä kompuran ja letkun kanssa vaan senkun pitää huolen, että akussa on virtaa ja kaasupatruunassa henki ja antaa palaa. Suljetussa tilassa ammuskellessa kuulosuojaimet on ihan ehdottomat eikä silmäsuojistakaan haittaa ollut.


Nuo vanhat laudat olivat ties mistä hankittuja, sen verran niissä oli leveyksissä poikkeamaa ja samoin pinnan laadussakin. Osa oli ihan normaalia karvalautaa, mutta osa on taidettu säästää perustusten muottivaluista. Sen verran tussahteli betonipölyä naamalle naulailun ohessa.

Mitä vähän päivänvaloa oli enää jäljellä naulailun jälkeen, niin ei muuta kuin ristiviivalaser tulille ja merkkaamaan tulevien sähkörasioiden paikat. Hintansa arvoinen ostos sekin, helpottaa korkomaailman hanskaamista kummasti verrattuna perinteisiin vaaitusmenetelmiin.

 Sen verran tänään koputtelin takan taustaseinää sekä hormin kylkiä, että löysin muutaman kopon kohdan. Ne täytyy rapsia vielä irti ja tutkia samalla muurauksen saumojen kunto. Jos ovat samanlaisia kuin takan saumaukset, niin niissäkin tiedossa saumauskorjauksia. 

Huomenna täytyy käydä hakemassa pieni valikoima ruuveja ja sekä työvalo, jotta voi arki-iltojen pimeitä hetkiä hyödyntää paremmin. Ostoslistalle lisäsin myös säkillisen muurasulaastia sekä pari säkkiä tiilitasoitetta. Tästä se lähtee ja kohta pääsee tekemään olohuoneeseen valmista pintaa.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Nysse alkoi

Lenssu/joku infektio vei puhdin yli kolmeksi viikoksi mutta vihdosta viimein eilen se sitten alkoi. Olohuone pääsi arvonnassa huoneeksi, josta remppa alkaa. Alla olevat kuvat näyttävät lähtötilanteen.




Alimman kuvan vasemmassa takareunassa näkyvän oven takana on pieni vaatehuone. Oviaukon laitan umpeen ja yhdistän tuon pikkuvh:n toiseen, olohuoneen oven takana sijatsevan vaatehuoneen kanssa. Lattiassa on muovimatto, joka irtosi ihan vetämällä mattopuukolla leikattujen soirojen mukaisesti. Sen verran tuju mattoliiman haju sieltä nousi, että oli pakko avata ikkuna ja takan pelti aivan auki. Irrotetut  kaistat piti laittaa samantien jätesäkkiin ja heivata täydet säkit samantien pihalle. Muovimaton alla oli alkuperäinen lattiamateriaali maalattu kovalevy ja levyt oli naulattu 40mm nauloilla joka reunasta viiden sentin välein ja levyjä irrotellessa saattoi päästä jokunen s-, p- ja v-alkuinen sana.

Loppujen lopuksi urakka oli ohi ja seuraavat kuvat näyttävät lopputuloksen.


Takan rappaukset olivat sen verran kopoja, että naputtelin ne lauantaina remontin alkajaisiksi pois kokonaan. Osa tiilistä täytyy saumata uudelleen ainakin osittain, sen verran vesipitoinen laasti on muurarilla ollut aikanaan. Maalatulla osuudella tarvitsen maalin poistamiseen timanttikuppilaikan rälläkkään ja moinen meni ostos-/vuokraus-/lainaus-/ruinauslistalle samantien.

Lattialaudat on n. 25x140 lautaa ja niiden välissä on 2-7mm raot. Narinaa ei ollut, mutta kun kerran olin varautunut jo aiheeseen, niin ruuvasin jokaiseen naulauskohtaan vielä 2x 4,2x65mm hobau-ruuvit. Onneksi työkaveri lainasi ruuvauskonettaan, akkukoneen kanssa olisin vieläkin nyhertämässä ruuveja paikalleen, sillä 489 kpl niitä meni kaiken kaikkiaan. Olin varautunut myös yleisruuvein mahdollisten kieroutumien vedättämiseen, mutta siihen ei yllättävää kyllä ollut tarvetta., laudat olivat nätisti ja tasaisesti kiinni. Jonkun verran lautojen paksuuksissa on paikallisia heittoja, joten huomisen ohjelma on kartoittaa heittojen sijainnit, merkata ne ja tiivistää niiltä osin lautojen välit. Tiistain homma on sitten laittaa kyseisiin kohtiin tasoitteet. Muilta osin raot saava jäädä, ei niistä nyt haittaakaan ole.

Lattialautojen alla on tietystikin sahanpuru, joka pistokokeiden mukaan on ihan ehdassa kunnossa eikä ympäri lattiaa kontatessa nenäkään sanonut mitään, joten olkoon siellä kesään asti ainakin, jolloin menen kellarin puolelle temmeltämään ja silloin purut saanevat lähtötuomion. Ne on helppo pudottaa kellarin lattialle, koska kellarin katto on lautaa ja purukerros on suoraan umpilaudoituksen päällä.

Lauantain ohjelmassa oli myös laittaa yläkerran huoneisiin korvausilmaventtiilit, mutta se homma meni jäihin. Ikkunoiden asennusvälit on niin pienet, ettei tilkerakoon ole mitään mahdollisuutta tehdä ilmakanavaa eikä ollut riittävän pitkää poranterää, jolla olisi saanut vedettyä suoraan karmin läpi. Hätäpaniikkikeinona otin tuuletusluukuista pätkät tiivistettä pois. Täytyy jossain välissä tutkia, saisiko noi venttiilit ikkunan pokaan lasia rikkomatta.

Mitä sitten meni aikaa...
- takan rappausten poisto: 4h
- olohuoneen muovimattojen ja kovalevyjen purku: 4h
- olohuoneen lattialaudoitusten ruuvaus: 3h
Edellä mainitut ajat sisältävät breikit.

Aika työntäyteinen vkl oli ja tästä se sitten lähtee. Ei tarvitse miettiä mitä tekisi vapaa-aikoina.